Hvor starter man?

Hvor starter man?

Modellflyging passer for både ung og gammel. Det er haugevis av utfordringer om du vil ha det, eller du kan «søndagsfly» din egen flotte Cessna rolig rundt. Man finner idag rimelig fly til alle nivåer enten du er helt fersk, veteran eller returnerende pilot fra et opphold i hobbyen.

– Kom i gang

Flystua har som mål å trene opp nybegynnere, samt ha det gøy og sosialt sammen på ett av våre

Elev blir instruert i flyøvelser!
Elev blir instruert i flyøvelser!

flysteder. Vi ønsker det fordi vi liker å fly modellfly og ser at mange andre kunne ha glede av det også.

Det kan virke overveldende når man først starter. Spesielt med tanke på ord & uttrykk, valg av utstyr og valg av sted å fly på.

Vi lærer opp våre «elever» med tanke på at de skal kunne beherske sin flymaskin og ha en grunnleggende forståelse for idretten og sikkerhet rundt dette. Sikkerhet er veldig viktig da mange modeller fort kan komme opp i flere hundre kilometer i timen.

Tips før man starter

På fjellet lytter vi til erfarne fjellfolk og på modellflystripa så er det ofte lurt å høre på erfarne flyfolk!

Trening på modellflysimulator
Trening på modellflysimulator

Noen punkter å tenke på før man starter opp:

 1. Hvordan er ferdighetene mine?- Vi kan tilby testing av modellflysimulator på PC- Vi kan tilby prøveflyving sammen med instruktør (du flyr 100% selv, mens instruktør overvåker)
  – Vi kan gi tips til hvor du bør starte ut i fra vurdering av dine ferdigheter
 2. Hva slags fly bør du kjøpe?
  – Ved å møte opp på ett av våre treff så vil du kunne få få ett inntrykk av hvilken type modeller som interesserer deg og vi kan guide deg i riktig retning for å kunne beherske slike modeller.
  – Du kan stille spørsmål til piloter som har vært nybegynnere selv å få verdifulle råd
 3. Hvor kan du fly / hva bør man tenke på?
  – Det fins modeller beregnet for parker, jorder, modellflystriper og til forskjellige underlag (gress, grus, asfalt, betong etc
  – Hvordan skal du behandle fly & utstyr for minske risikoen for kræsj og andre uhell.

Klar, ferdig, GÅ!

Når du har skaffet deg din første modell så anbefaler vi på det sterkeste at du forhører deg med en erfaren pilot for å bli med deg for å

Klart til avgang!
Klart til avgang!

hjelpe å justere inn flyet (om det trengs) og sjekke at ting funker som de skal. Det verste for motivasjonen er å ikke engang få flyet i lufta på grunn av at du har hoppet over et par steg i manualen. En annen viktig ting å huske er at når du er i lufta så er ting som regel overkommelige selv for nybegynnere, mens det er ofte når man skal ta av eller lande at de første nybegynnerfeielne finner sted.

Tålmodigheten kan fort bli satt på prøve i oppstarten og iveren etter å fly kan ta overhånd. Når du først er i lufta derimot så er det klart for mye moro, men det er fortsatt viktig å huske at du må kunne gå før du springer så det er noen basismanøvre man bør lære seg i starten.

 • Øve på orientering. Når du ser flyet bakfra er høyre på stikka til høyre og fører du stikke til venstre så snur flyet mot venstre. Problemene oppstår når du har flyet kommende mot deg, da blir ting motsatt og forvirring kan lett oppstå. Etterhvert kommer du også mot deg selv, mens flyet er inverted/opp-ned og da er forvirringa komplett. Men ved øving så blir dette like naturlig som å sykle.
 • Øve på enkle øvelser
  – Fly sirkler uten å miste høyde/stige (både til høyre og venstre)
  – Fly 8-tall (kontinuerlig svinging til høyre og venstre i 8-talls mønster)
  – Lære seg gasskontroll og kontrollert stigning/dykking av flyet
  – Dette er basisøvelser som er hovedmanøvre for de fleste mer avansert øvelser som loop, rolls, snap rolls etc.
 • Øve på landing/take off
 • Øve på mer avanserte manøvre som loops, rolls, Immelmann etc.

Viktigst av alt

Det viktigste er å huske å ha det gøy, og heldigvis er dette veldig lett med modellfly så lenge du tar de nødvendige forhåndsreglene så du kan nyte en hel dag med flyet ditt uten stadige reperasjoner.

Vi i Flystua stiller mer enn gjerne opp for å assistere deg, ta kontakt med oss enten via telefon eller e-post så kan vi råde deg til å komme i gang.

FunCub går inn for landing
FunCub går inn for landing