Watt? Amp? Celler?

Mange har lurt på dette med effekten på motorer og hvordan dette henger sammen. For å få et lite innblikk i dette så vil jeg anbefale folk å gå til innkjøp av et såkalt «Watt Meter»/»Power Analyzer». Et slikt måleinstrument gjør akkurat det navnet sier; måler effekten på flyet (noen versjoner måler også flere andre ting). I dette tilfellet skal jeg ta for meg en HobbyKing HK-010 Wattmeter & Voltage Analyzer fra HobbyKing. Dette er en relativt standard og rimelig løsning.

Hvorfor trenger jeg dette?

Det er flere forskjellige formål du kan bruke et slikt måleinstrument. Det kan være at du ønsker litt fart ut av modellen din ved å forandre på propellstørrelse. Da forandrer du strømforbruket samtidig og kan risikere å øke ampere-trekket på modellen som din ESC/regulator kanskje ikke tåler. En tommelfingerregel er jo at det bør være ca. 200 watt pr. kilo fly for normal flyving, og med måleverktøy kan du lett finne ut dette. På samme måte kan du finne ut ampere-trekket og så regne ut hvor lang tid du bruker på å tappe batteriet ditt for strøm.

Har du en RTF-modell fra Elefun eller Small Size så er ikke det kjempestor verdi i dette måleinstrumentet, men straks du begynner å eksperimentere med batterier av høyere effekt, ny motor, andre propeller og slikt er dette veldig kjekt å ha. En bonus-funksjon er at du kan sjekke hvilke batterier som er fulladet når du står på stripa.

For deg som bygger mye fly / setter sammen ARF’er så er dette med andre ord et nyttig verktøy. Det er kjipt å finne ut i lufta at man har for liten ESC/regulator eller må avbryte take-off fordi du har for lite motorkraft i kjerra.

Hvordan funker det?

På måleinstrumentet på bildet skal du koble «power source»/batteri på kontakten på venstre side og din ESC/regulator på høyre side. Så bruker du knappene for å navigere deg fram til det du ønsker å måle.

Da vil komponentene være tilkoblet som dette: Batteri -> Måleinstrument -> ESC/Regulator -> Motor

Som vanlig, så still gjerne spørsmål i på diskusjons-siden eller send meg en e-post

Kan jeg handle i Norge?

  • Tilsvarende produkt fra Small Size [ Watt Meter ]
  • Andre måleinstrumenter fra Small Size [ link ]